Minneord - Per Krabseth

Skrevet av Sture Nohr,  09.08.2012

Det var med sjokk vi mottok beskjeden om  Per Krabseths død i forrige uke. Per var en frisk og rask 73-åring som senest sist vinter deltok i flere turrenn på ski. Det er ikke lenge siden vi hadde en insprerende samtale med Per om de gode, gamle dagene. Men plutselig ville ikke Pers hjerte mer.

Per var "ækt" Trondheims-gutt, oppvokst i Brattørgata. Travinteressen fikk han gjennom som far, som tok med sønnen på Leangen. For å bli travtrener den gangen, var det jobb hos en Bjerketrener og trenerskolen som gjaldt. Per jobbet hos Alf Ulven og tok ut trenerlisens på Leangen tidlig på 60-tallet. Per markerte seg snart som en fremragende kusk med en lett kjørehånd og prima taktiske egenskaper. Det riktige gjennombruddet fikk han som lånekusk bak speedfenomenet Grans Bausen. Sammen feiret de mange sporløpsseire til eierbrødrene Ingulf og Sigbjørn Rishaugs store glede. Per fikk også sjansen bak Rishaughester som Tonow og Gay`s Royal som han vant flere storløp med. Utover 70-tallet hadde Per store framganger. Han trente fram Miss Frances, som tok hele 45 seire, bl.a. Leangenbanens unghestløp (forløperen til Tamin Sandys Æresløp). Samme løp vant han også året etter med Rosalind, som utviklet seg til å bli en av landets aller beste hopper.  Per trente også fram kriterievinneren Frances Puck, som reiste sørover i juni som 3-åring og vant Norsk Travkriterium med Ulf Thoresen i sulkyen den høsten. Per Krabseth dominerte trøndersk travsport på midten av 70-tallet og ble Leangenchampion tre år på rad (1974-76). Pers største kuskeseier kom i 1975, da han som første hjemmetrener vant NM for travkusker. Det var stort og jubelen tilsvarende. Per var hjemmkjær og ikke så lett å få med på turer. Men i 1979 ble han "lurt"  med til Nesttun. Det resulterte i en herlig seier bak gamle Intermite i DNTs Eliteløp foran deler av Norgeseliten.
Kanskje ikke så kjent, men Per kunne bokstavelig talt spille på flere strenger enn kun travet : Han var en fremragende fiolinist. Utdannet ved Trondheim Musikkskole der hans portrett henger på veggen ved siden av Arve Tellefsen.
Per Krabseth var en glad gutt. Lett i kroppen, kvikk i replikken, alltid positiv og i godt humør. En fornøyelse å prate med. Slik vil vi minnes deg, Per.